Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Ljuset i slutet av tunneln?

Leave a comment

IglesiasMera Sardinien utlovades… och mera Sardinien ska ni få här! Jippi!

Idag ska jag ta med dig på en tur in i innandömet på ett berg. Ta på dig hjälmen och kom ihåg att ha den på dig hela tiden för det kan ramla ner stenar i gruvtunneln. Så, ta ner lyktan från kroken (kom ihåg var du tar den, den ska hängas på samma plats när vi kommer tillbaka så att gruvbasen ser att vi kommit ut igen) och bered dig på ett besök i en av gruvorna i Sulcisområdet.

Det är lite mörkt så här i början, men var bara lugn, ögonen vänjer sig snabbt vid mörkret. Du kan följa ljudet av “fästmön” så länge. Ja, du vet, gruvborren. Gruvarbetarna tillbringar mer tid med att hålla om den än att hålla om den egna flickvännen, därav smeknamnet.

Vi går lite längre in, säg till om du märker att lyktans ljus blir svagare eller om du hör att det knakar i trästöttorna i tunneln. Det är tecken på att vi måste skynda oss ut. Fast än så länge verkar allt vara okej. Vi sätter oss där framme med killarna, det verkar vara dags för lunchpaus. Har du med dig en brödbit? Under en 14-timmars arbetsdag kan det vara skönt med en liten paus för att äta lite. Killarna som sitter här med oss är gamla veteraner, de har jobbat för gruvorna sedan de var åtta år.

Nu är det bäst att vi hjälper till att lasta sten i korgarna och bär ut dem, det är snart dags att lämna tunneln för att låta sprängaren göra sitt jobb. Rymmer du mer sten? Inte det? Lyft upp korgen på ryggen och bär ut den till tåget. Så där, då var det dags att gå hem. Skönt att det inte snöar idag, då är vi hemma om en timme om allt går bra!

Nåja, naturligtvis behöver du som besökare varken riskera livet eller bära sten vid ett besök i gruvhamnen Porto Flavia. Däremot är det både intressant, lärorikt och tankeväckande. Under besöket berättar de lokala guiderna skickligt och med inlevelse om vad gruvdriften inneburit på gott och ont på sydvästra Sardinien. Och tro det eller ej men när du börjar se ljuset i slutet av tunneln (Porto Flavia är nämligen något så ovanligt som en transporthamn i ett berg), möts du av en sagolikt vacker utsikt mot havet och klippan Pan di Zucchero.

Pan di Zucchero

Pan di Zucchero

För att säga några ord om gruvindustrin i området, så var fyndigheterna i området kända redan för romarna. De utnyttjades sedan flitigt genom seklerna och området med staden Iglesias som centrum blomstrade. Så småningom var det dock inte längre ekonomiskt lönsamt med brytning i området så gruvjättarna slog igen sina portar och lämnade området till sitt eget öde.

Och varför tycker då Den gröna turisten att en gammal gruva är ett hållbart alternativ i jakten på semesteraktiviteter? Jo, i ett område där arbetsplatserna försvann i ett slag försöker man nu att satsa på turism. De gamla stängda gruvorna kanske kan bidra till att ge arbete åt områdets invånare igen. Dessutom är det en viktig bit av områdets historia som finns inne i gruvtunnlarna och som definitivt är värd att lära sig mer om och bevara till kommande generationer.

Till min glädje läste jag häromdagen att geoparken med gruvorna blivit upptagen i Unescos nätverk för geoparker (om du vill veta mer om vad en geopark är tycker jag att du ska ta en titt här). Go Iglesias! Förhoppningsvis bidrar det till att fler får upp ögonen också för den här delen av Sardinien och därmed kan också de som bor där få se ett ljus i slutet av den ekonomiska tunneln… Sydvästra Sardinien har ju så mycket mer att erbjuda för besökaren än bara sol och bad. Även om stränderna i området för all del inte alls är dumma de heller…Fontanamare

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s