Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Små men naggande goda turistdestinationer

Leave a comment

Festival della Viandanza, Monteriggioni, ToscanaMitt i vardagens stress och jäkt kan jag ofta drömma mig bort till en liten avskild by där jag i lugn och ro kan ta en promenad utan störande biltrafik, ta mig en bit lokal mat på en liten, hemtrevlig restaurang och kanske köpa med mig lite lokalt hantverk eller matvaror direkt av tillverkaren… Men så var det ju det där med att hitta alltihop och organisera sig. Det är ju faktiskt lättare att planera och sätta ihop en semester i en större stad. Eller? Idag har Den gröna turisten nöjet att få presentera ett italienskt projekt som syftar till att sådana som jag enkelt ska kunna uppfylla sin dröm.

Projektet kallas Comunità Ospitale (Gästvänligt Samhälle) och bygger på tanken att en besökare på en mindre ort inte bara vill vara turist utan vill ta de av det lokala livet, om än bara tillfälligt. Orterna som hakar på projektet förväntas vidta en serie åtgärder för att göra det så lätt som möjligt. Till exempel ska man skapa nätverk för samarbete mellan ortens hotell och andra semesterboenden av olika former och storlekar och också underlätta skapandet av alberghi diffusi (som jag har beskrivit i ett tidigare inlägg som du kan hitta här).

En annan åtgärd är att upprätta ett så kallat Besökarnas hus där besökarna kan få information om boende och service på orten men också delta i olika aktiviteter med de lokala aktörerna och få lära känna lokalproducerade matvaror och andra produkter. Vidare vill man att ortens restauranger ska delta i arbetet med att marknadsföra det lokala köket genom att erbjuda så mycket traditionell mat lagad på lokala produkter som möjligt. En annan viktig punkt är att skapa en enhetlig evenemangskalender där besökaren enkelt kan hitta information om ortens alla olika aktiviteter samlat på ett ställe. Alla dessa åtgärder syftar till att skapa en relation med besökaren. Orten ska inte bara vara en värd under semestern utan föra en kontinuerlig dialog med besökaren under hela vistelsen.

Hållbarhet är naturligtvis en av hörnstenarna i projektet. Syftet är att bevara och föra vidare lokala traditioner samtidigt som man så mycket som möjligt lyfter fram och värnar om den lokala miljön. Också den ekonomiska hållbarheten är central eftersom man arbetar med lokala företagare. På detta sätt ser man till att de pengar besökaren använder under sin semester stannar på orten och bidrar alltså till en positiv utveckling av den lokala ekonomin. I förlängningen ska detta förhoppningsvis skapa förutsättningar för att fler, även ungdomar, ska våga satsa på företagande inom turism så att fler arbetstillfällen skapas. Hållbart i kubik!

Hela 27 kommuner i 12 olika regioner från Friuli Venezia Giulia i nordost till Apulien i söder ska delta i projektet. Det innebär att utbudet är stort, föhoppningsvis ska det finnas något för alla smaker.

Så varför inte göra verklighet av drömmen? Varför inte planera in en lugn och behaglig semester i något spännande hörn av Italien? Mer information om projektet kan du hitta här: Local communities (länk till presentation av projektet på engelska)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s