Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Barockt bekvämt boende!

1 Comment

B&B Casa di Matilde, Ragusa IblaTänk att få inleda en semesterdag med att blicka ut över en sagolikt vacker liten barockstad medan doften av nykokt kaffe smyger sig in från köket. Att få sätta sig vid ett dignande frukostbord i ett mysigt kök eller kanske ta kaffekoppen ut till terrassen för att du inte klarar av att slita blicken från utsikten. Att efter avslutad frukost få slinka ut i en stenbelagd liten gränd utan störande biltrafik och ge sig ut på upptäcktsfärd mellan stenhus som slumrar i solskenet. Allt detta är möjligt i Ragusa Ibla i det sydligaste hörnet av Sicilien. Följ med när Den gröna turisten hälsar på hos B&B Casa di Matilde!

Från den kullerstensbelagda gränden stiger jag rakt in i ett ombonat kök som inbjuder till att sätta sig ner vid bordet för en pratstund. Fast just nu finns det inte tid till det, ägaren Peppe drar undan gardinen från terrassdörren och uppmanar mig att titta ut och beundra en av Ragusa Iblas vackraste vyer. Utsikten över de ljusa husen som klättrar upp längs kullen mittemot oss är verkligen bedårande. Jag skulle nog kunna tillbringa en hel semester med att bara sitta där i solskenet och ta in allt det vackra och njuta av stillheten. För Ragusa Ibla är verkligen lugnets rike, knappt en bil passerar i labyrinten av slingrande småvägar mellan husen. Här kan man bara slappna av och känna lugnet.

Casa di MatildeSå här i januari är det ganska lugnt på Casa di Matilde men ett par gäster har hittat hit även en vinterdag som denna. Gästboken som hänger på väggen är full av hälsningar från nöjda gäster och jag får veta att en tidigare besökare har hört av sig ända från Finland för att boka rum så att hon kan komma tillbaka till sitt smultronställe.

Sovrummen går i samma stil som resten av huset; ljusa, bekväma och inbjudande. När man renoverat huset, som är från början av 1900-talet, har man här och där låtit delar av stenväggen förbli synlig och på det sättet skapat stilfulla detaljer i inredningen. Själv lockas jag dock av annat, nyfiket kikar jag ut bakom gardinen. Jodå, även från sovrummet är utsikten förtrollande.

Vant drar Peppe ut en karta och pekar ut var vi är i labyrinten av vägar. Tålmodigt förklarar han hur man ska gå för att bäst hitta alla de vackra barockskatter som Ibla har att erbjuda. Han vet vilken väg som bjuder på den vackraste utsikten men också vilken som snabbast tar besökaren till målet. Han kan tala om vilka platser det inte är värt att besöka eftersom de är stängda för renovering och han kan tipsa om restauranger som serverar delikatesser ur det lokala köket. Finns det något han inte vet om den här platsen? Hmm, jag tvivlar på det.

Peppe önskar en trevlig promenad och påminner om att han kommer att dyka upp morgonen efter för att duka upp till frukost, medan man gör sig klar för att lämna Casa di Matilde med kartan i handen för att upptäcka allt som man fått förklarat för sig. För ut måste man. Man kan naturligtvis inte missa allt det som finns utanför dörren, hur underbart och bekvämt det än är på Casa di Matilde. Ragusa Ibla är som gjord för den hållbara turisten eftersom man tar sig runt till fots överallt. Trots sin ringa storlek erbjuder platsen massor att titta på, den sicilianska barocken bjuder på några av sina guldkorn här för den konst- och arkitekturintresserade. För den som tröttnar på stadens små gator finns Giardini Iblei, en park med utsikt över de omgivande bergen, Monti Iblei.

Giardini Iblei, Ragusa Ibla

Giardini Iblei, Ragusa Ibla

Efter en dag fylld av intryck finns det väl inget bättre än att få dra sig tillbaka till sitt lilla krypin, kanske koka sig en kopp te i det lilla köket? På Casa di Matilde saknas verkligen inget för att du ska kunna känna dig som hemma under din vistelse!

http://www.lacasadimatilde.com/

Advertisements

One thought on “Barockt bekvämt boende!

  1. Pingback: Responsible Travel Week, dag 5: Empati | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s