Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Hållbarhet 2.0

Leave a comment

Appar för hållbart resandeFör många av oss är det idag så gott som otänkbart att gå utanför dörren utan att ha kontrollerat att vår smartphone följer med i väskan eller fickan. Vi är inte bara anträffbara för jämnan, vi är dessutom uppkopplade hela tiden. Så då kan vi väl lika gärna passa på att utnyttja de fördelar som den moderna teknologin faktiskt innebär. Den gröna turisten tipsar dig idag om hur du enkelt kan göra dina resor mer hållbara med hjälp av ett par appar som du utan kostnad kan ladda ner till din smartphone.

Väl planerat, hälften gjort! Inför en resa är det mycket som ska ordnas, allt från själva transporten till boende och eventuella aktiviteter på destinationen. Nu kan du ta hjälp i din planering av Tripsketch GreenGuide. Appen är som en guidebok i digitalt format med information om hotell, restauranger, aktiviteter och mycket annat. Det som är unikt med Tripsketch är att den med några enkla klick tillåter dig att hitta miljövänliga alternativ för övernattning, mat och shopping. Dessutom finns en flik med ideella initiativ i guiden för att du snabbt ska hitta dem! Guiderna kan laddas ner och användas offline både i Android och iPhone.

När du sedan planerat och bokat allt har du mycket information att organisera. En stor del av bokningar görs och bekräftas numera via e-post, vilket är snabbt och smidigt men innebär att vi sedan har en uppsjö av bekräftelser att hålla rätt på. Allt färre platser förväntar sig numer att du faktiskt har med dig bokningsbekräftelsen i pappersformat när du anländer (med undantag för en del flygbolag som vill att du skriver ut ditt boarding card om du checkar in på nätet). Ofta räcker det att man vet bokningsnumret. För att undvika att ta död på en mindre skogsdunge genom att skriva ut alla bekräftelser men ändå ha all information samlad på ett smidigt sätt kan du använda dig av TripIt, appen som sparar och sammanställer alla dina resedokument. Du vidarebefordrar helt enkelt alla bekräftelsemail till appen som sätter ihop dem till en resplan. Du kan sedan ändra eller lägga till detaljer i planen manuellt om du skulle vilja och appen förser dig också med praktisk information om vädret på de orter du ska besöka, kartor och färdbeskrivningar. För den sociala resenären finns det möjlighet att dela informationen direkt från appen. Jag avråder alla från att lägga ut detaljerad information om resor på Facebook men om man till exempel är flera som reser tillsammans kan det vara praktiskt att kunna skicka ut den färdiga resplanen till samtliga resenärer via e-post. TripIt finns tillgänglig för såväl Android, iPhone som Windows Phone, basversionen är kostnadsfri.

Väl framme på destinationen, eller för all del medan du passerar någon stad på väg mot din slutdestination, förespråkar Den gröna turisten naturligtvis att du använder dig av lokala transportmedel så mycket som möjligt. I en främmande stad är det så klart inte så enkelt att veta var man kan hitta dem och vilken man ska välja. Moovit gör det inte bara möjligt, utan dessutom barnsligt enkelt! Moovit är appen som ger dig information om när och var du hittar bussen, tunnelbanan eller tåget som tar dig dit du vill åka och den talar dessutom om vad andra användare tycker om servicen, punktligheten och mycket annat. Moovit finns redan i över 400 städer världen över och allt fler tillkommer hela tiden. Så vänta inte, ladda ner Moovit gratis och åk kollektivt som aldrig förr! Appen finns för Android, iPhone och Windows Phone.

Incheckad, installerad och redo att börja njuta av din resa! Restauranger, butiker och sevärdheter bara väntar på att du ska upptäcka just dem. Men hur ska man hitta de bästa? Ett sätt kan vara att använda sig av Spotted by locals, appen som ger dig tillgång till en uppsjö av digitala reseguider som kan laddas ner och även användas offline. Guiderna är skrivna av handplockade lokala entusiaster som delar med sig av sina tips på sin hemstads guldkorn. Den gröna turistens stickprov i några av guiderna gav ett mycket tillfredsställande resultat, de har gott om intressanta tips på små lokala restauranger och butiker så de gör det lätt att hitta de lokala alternativen till de stora multinationella kedjorna. Appen finns både för Android och iPhone.

Ett sista matnyttigt tips: När du besöker fjärran länder kan det ibland vara bra att läsa in sig lite på sedvänjor och traditioner. Att resa hållbart handlar ju också om respekt för resmålet och dem som lever där. Ett tips är att inte konsultera appen vid middagsbordet eller när du inlett ett samtal med någon, att fippla med telefonen när du egentligen borde uppmärksamma din samtalspartner är faktiskt ohyfsat överallt. Jo då, tro mig, det är en internationell regel! Men ladda gärna ner och konsultera World Customs and Cultures (tyvärr endast tillgängligt för iPhone).

Så sätt igång och planera! Din nästa gröna sköna semester är bara ett par klick bort!

Källor: http://tripsketch.com/mobilehttp://appcrawlr.com/ios/tripit-travel-organizer-free?_src=discover_grouphttp://moovitapp.com/, http://www.spottedbylocals.com/http://travelapps.tumblr.com/post/13499137023/travel-app-world-customs-cultures, 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s