Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Hållbar road trip i Västerbotten

1 Comment

Cykelsemester

Foto: Agneta Vennberg

Sommaren börjar vara över, för de flesta är semestern slut och det är dags att återanpassa sig till vardagen. Det finns dock ingenting bättre än att minnas tillbaka på sommarens härliga semestrar (och börja drömma om nästa!) Jag tycker det är minst lika trevligt att höra andra berätta om sina semesterresor, det ger upphov till så mycket idéer… Och naturligtvis vill jag dela med mig av de idéer jag kommer över! Så följ med när Den gröna turisten träffar Agneta som har varit på cykelsemester i sommar.

Ni vet hur det är, ibland slänger man ur sig något oseriöst till en kompis. Något som är menat som ett skämt för att det är så absurt. Men sedan… Ju mer du tänker på det… Så var det för Agneta när det gällde årets sommarsemester. Agneta tycker om att cykla på fritiden, hon tycker det är skönt och avkopplande att få lämna stadens trafik och stress bakom sig för en stund och vad passar väl bättre till det än en cykeltur? Ofta blir det tillsammans med en kompis som också tycker om att cykla. Det var efter en av deras längre cykelturer som Agneta kastade ur sig att nu hade de nog sett hela kommunen, nästa gång skulle de få lov att korsa kommungränsen. “Vi får väl cykla och hälsa på mamma” kom hon skrattande fram till. Till saken hör att Agnetas mamma bor ungefär 10 mil bort, inget man gör på en dagstur precis.

Cykel i Västerbotten

Foto: Agneta Vennberg

Eller? Ju mer Agneta och hennes kompis smakade på tanken, desto mer började de fundera på om de inte skulle göra slag i saken på allvar. Helt plötsligt var förberedelserna i full gång. Lätta cykelväskor för packningen inköptes, tänkbara cykelrutter studerades och naturligtvis var Agneta och hennes kompis ute och cyklade emellanåt för att vara säkra på att långcyklingen inte skulle bli en chock för kroppen. Eftersom Agneta absolut inte kunde tänka sig att sova i tält efter vägen visste hon att de skulle bli tvungna att ta sig hela vägen på en dag, om det så skulle ta hela dagen. Efter att ha valt ut en lämplig väg som gick bra att dela upp i mindre deletapper tyckte tjejerna att de var redo för avresa.

Dagen C som i Cykeltur bjöd på en strålande sol och temperaturen skulle komma att klättra över 30-gradersstrecket under dagen men eftersom den ena dagen i stort sett var sig den andra lik de här sommaren tyckte tjejerna att det bästa var att ge sig iväg tidigt för att lägga bakom sig så många mil som möjligt innan eftermiddagshettan slår in. Klockan 7 den morgonen rullade de alltså ut på vägen och mot äventyret. Med oljade kedjor, pumpade däck samt punkteringssprej och en insektsnyckel för oförutsedda händelser tog sig tjejerna an de 10 milen som stod mellan dem och destinationen.

Fyrklöver

Foto: Agneta Vennberg

De kom fram till platsen de valt ut för lunchuppehållet en halvtimme före den beräknade tiden, berättar Agneta, ett tag trodde de att de kanske hade underskattat sin egen kondition. Samtidigt skulle det ju vara en semesterresa och då ska man ha tid på sig att stanna och titta på spännande saker efter vägen och bara ta det lugnt. Just känslan av att verkligen uppleva naturen istället för att bara se den passera genom ett bilfönster är något Agneta listar bland de bästa sakerna från resan. Skillnaden mellan att passera en blandskog som sprider vinden mycket mer jämfört med en ren tallskog där luften stoppas av trädstammarna kan man aldrig uppleva från en bil. Eller de där små fynden längs vägen, som en tuva med hela tre fyrklöver!

En annan sak som man inte upplever i bil är uppförsbackar och det är något som det fanns gott om. Agneta och hennes kompis lät sig dock inte avskräckas, de cyklade på och ibland hoppade de av cyklarna och ledde dem uppför de brantaste backarna. Det finns ju ingen anledning att plåga ihjäl sig, resonerar Agneta, det tar ju bort det roliga.

Efter 13 timmars cykling kunde Agneta parkera cykeln på mammas gård och konstatera att det som börjat som ett skämt nu faktiskt var genomfört! Eller ja, efter ett par dagar skulle de ju cykla tillbaka hem, men det fanns ju ingen anledning att tänka på det just då. Bättre att ta en skön och välkommen dusch och njuta av den varma sommarkvällen.

Vad har Agneta för råd att ge oss som nu blivit sugna på en cykelsemester? Ge dig inte ut utan att ha en bra grundkondition, säger hon. Det betyder inte att man måste ha kommit i mål bland de tjugo första på Vätternrundan men du bör ha cyklat en del längre turer så att du vet att du orkar och har en bild av vad som väntar. Dessutom tycker hon att det är bra att ha cyklat in sin cykel ordentligt, du ska trots allt sitta på den många timmar. Ett annat klokt råd hon ger är att inte ge sig iväg ensam. Säkerhetsaspekten är en viktig del i det hela, men sällskapet är minst lika viktigt. Efter att ha passerat flera mil tallskog är det faktiskt trevligt att ha någon att prata med för att skingra tankarna på att tallskogen fortfarande inte är slut. Dessutom får alla upplevelser en extradimension om man har någon att dela dem med. Agneta påpekar dock att sällskapet ska väljas med minst lika mycket omsorg som utrustningen. Tappar cykelkompisen lusten att genomföra resan efter första uppförsbacken blir det ju liksom inte roligt för någon. Se alltså till att sällskapet är lika inkört som cykeln, säger Agneta med ett leende.

Det här var första gången Agneta var ute på en långcykling men hon kan definitivt tänka sig att göra om det fler gånger. Gotland eller kanske någon del av Sverigeleden känns som tänkbara semesterutmaningar för en annan sommar. Att cykla blir ju inte bara att transportera sig till destinationen, resan blir en upplevelse i sig. Att det sedan är bra för både miljön och konditionen att cykla är något bra man får på köpet. Så var inte rädd för att testa cykling på din nästa semester! Känns långcykling för jobbigt så kan du ju alltid börja med en trevlig dagsutflykt i närområdet, sedan kanske du blir cykelbiten…

Varning pensionärer

Foto: Agneta Vennberg

(Samtliga foton i artikeln är privata och publiceras med tillstånd. De får inte kopieras eller återges på annat sätt.)

Advertisements

One thought on “Hållbar road trip i Västerbotten

  1. Pingback: Responsible Travel Week, dag 5: Empati | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s