Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Strövtåg i skogen – Mineralleden

Leave a comment

 

Mineralleden, VaruträskMineralleden, Varuträsk-SkellefteåSemester! Långa lata dagar… Men… Efter att ha latat mig tillräckligt började det klia i vandringsnerven. Vandringskängorna som smugit sig ner i packningen började röra på sig oroligt i skopåsen. Så vad göra? Som tur är hade en av mina vänner möjlighet att ta ledigt en dag från jobbet så häromdagen packade vi ryggsäcken och smet ut i skogen för att utforska Mineralleden, en 18 km lång led som går från Skellefteå till Varuträsk. Eller från Varuträsk till Skellefteå om man så vill. Och det ville vi, för det var mest praktiskt för oss.

Leden går genom varierad terräng och är mestadels väldigt bra märkt så det är bara att traska på. Vädret var på vår sida, så det var bara att traska på och njuta av solskenet, blåbären som det var fullt av i skogen och sällskapet så klart. Det enda problemet vi egentligen råkade ut för var en hop stormfällda träd som låg tvärs över leden. Vi inspekterade situationen noggrant från alla håll och kom till slut fram till att kan vi inte gå runt den eller under den så måste vi gå över den. Och det var så vi upptäckte vad nyttan med redskapsgymnastik är… Det var bara att klättra över trädstammarna för att ta sig vidare.

Utöver det bjöd leden på väldigt trivsam vandring utan större höjdskillnader, bortsett från ett par backar på Vitberget i Skellefteå. Större delen av vandringen går genom skogen men mellan de två skogspartierna går man en bit på väg. Även där gäller det att komma ihåg att hålla utkik efter ledmarkeringarna.Det är ju inte alltid leden är dragen som man själv tycker att den borde vara… Så kom ihåg att ute på vandring är ledmarkeringen din bästa vän! Och skulle du inte se dem längre så gå tillbaka till platsen där du såg en senast, det brukar ofta lösa problemet.

18 kilometer senare trampade vi glada i hågen och inte alls så trötta in på Skellefteå Camping efter vårt äventyr i skogen. Märkligt nog hittade vi ingen informationstavla som talade om att här börjar/slutar Mineralleden, så lite snopna fick vi konstatera att leden nog redan var slut utan att vi upptäckt det. För den som eventuellt skulle vilja gå leden från Skellefteå till Varuträsk så startar den bakom husvagnsplatserna på campingen, ovanför Vitbergsbadet. Sedan är det bara att följa ett orangefärgat M och en liten skylt med en gruvyxa och texten “Mineralleden” och innan du vet ordet av (eller ja… 18 kilometer senare) är du i Varuträsk! Leden skapades ursprungligen för att binda ihop vandringsleder från Skellefteå ända till Mo i Rana i Norge. Mo i Rana nästa år då, skrattade vi när vi skiljdes åt efter dagens vandring. Ja, eller hur… Men jag kunde inte låta bli att kasta ett undrande öga på ryggsäcken. Hur mycket packning behöver man egentligen för att gå till Norge? Hmm…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s