Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Semester för dig som har bråttom

Leave a comment

Den gröna turistenSommar och sol=semester och spännande resor? Inte för alla. Många måste avstå från resor och annat roligt under sommaren för att ekonomin inte tillåter utsvävningar eller för att de har en arbetssituation som gör att just sommaren är den mest hektiska tiden på hela året. Så vad göra?

En eventuell lösning kan vara en mikrosemester. I dagarna har det i Italien kommit ut en fantastisk guidebok som listar platser och aktiviteter för alla smaker för den som på grund av tid eller pengar endast kan unna sig en kortare semester. Allt dessutom i hållbarhetens tecken, vilket naturligtvis gör att jag personligen gillar guiden extramycket.

Själva idén är dock naturligtvis tillämplig överallt. Att bara åka iväg en snabb sväng för att turista i sin egen omgivning är inte alls tokigt, ofta tenderar vi att känna till avlägsna platser bättre än området vi bor i. Så innan du ger upp hoppet om en skön, avkopplande sommarsemester, ta reda på om det finns något som kan passa dig inom räckhåll från där du bor. Åk bara så långt pengarna räcker, ett miljöombyte brukar göra susen även om avståndet är kort. Om du jobbar hela sommaren men har turen att ha ett par dagar ledigt mellan ett arbetspass och nästa, passa på och unna dig en mikrosemester, om så bara för ett dygn.

Den medvetna resenären behöver dessutom inte ge avkall på hållbarheten bara för att man unnar sig en (eller flera) små utflykter. Utforska möjligheterna till att åka kollektivt, ta cykeln! Lägg ner lite tid på att hitta de små, lite okända guldkornen på din hemort eller i närheten. Även de små näringsidkarna som inte har möjlighet att annonsera och göra reklam har behov av besökare för att överleva. Fråga på turistbyrån, sök på internet! Det finns mycket spännande där ute som bara väntar på att bli upptäckt.

Och du! Tillhör du dem som måste vänta till efter sommaren innan du har tid att åka på semester? Jag vet att det låter som en klen tröst just nu men få saker är så bra ur hållbarhetssynpunkt som resor i lågsäsong. Du minskar på slitaget under högsäsongen och bidrar till att de som lever av turismen får lite inkomster även under de lugnare delarna av året, som ekonomiskt är mycket svårare. Så bit ihop, semestern väntar också på dig!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s