Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Den gröna turistens semesterskola: Del 2 Packning

Leave a comment

Den gröna turisten packarSå där ja! Nu har du haft tillräckligt med tid för att repetera och öva på den första delen av Den gröna turistens semesterskola. Dags att ta itu med nästa steg. Idag ska vi packa!

Egentligen är det enkelt att packa, allt du behöver är följande två saker: en väska och innehåll. För att undvika otrevliga överraskningar under resan ska vi dock titta på dem lite mer i detalj.

För att välja rätt väska bör du ha klart för dig vad för sorts resa du ska ge dig ut på och hur länge du ska vara borta. Att ta med sig en tung resväska av koffertmodell på en cykelsemester eller en dagstursryggsäck för en sex månaders öluff i Söderhavet kan snabbt förstöra semesterstämningen. Anpassa alltså bagaget efter resandet. En bra tumregel kan vara att ju större del av resan som innebär att du flyttar packningen med dig, desto mer sannolikt bör du investera i en bra ryggsäck. Ska packningen mest relaxa på hotellrummet kan du med fördel använda resväska, men tänk på att kolla om den har hjul. Om du inte gillar att bära förstås. Framförallt i hög värme och stora folkförsamlingar. Om du är osäker så kan du testa genom att fylla din resväska till bredden med böcker för maximal tyngd, ta på dig fem-sex lager varma kläder och åka till Ikea. Om du efter ett par timmar där tycker att det här var ju rätt lajbans, så är det där med hjul eller ej på resväskan inte ditt största bekymmer.

Efter att ha valt ut väskan ska vi nu gå över till innehållet. Gör så här:

  1. Ta fram allt som du anser att du behöver under resan och lägg det på någon lämplig möbel, till exempel sängen eller soffan. (Nej, en pinnstol är inte att rekommendera i den här fasen.)
  2. Gå kritiskt igenom allt du tagit fram och lägg bort hälften.
  3. Ja, jag sa hälften. Av allt.
  4. Nej, du behöver inte riva itu passet och slänga ena delen. Du fattar vad jag menar.
  5. Nu kan du ta fram väskan du valde ut tidigare och försöka placera den kvarvarande packningen i väskan.
  6. Titta på det som fortfarande inte ryms i väskan. För varje sak ska du nu ställa dig frågan: Är den här nödvändig under resan? Om nej, lägg bort. Om ja, ställ dig frågan: Har jag redan en sådan här i väskan? Om ja, lägg bort. Om nej, inte i den här färgen, lägg bort. Om nej, fundera om du verkligen behöver den. Om ja, måste du först plocka ut något annat ur väskan.
  7. När allt är tryggt nerpackat i väskan, ställ dig frågan: Går väskan att stänga? Om ja, se dig noga omkring för du har glömt något viktigt. Om nej, sätt dig på din väska en stund och fundera över tillvaron.

Några praktiska tips och tricks i packningsfasen:

Packpåsar är en himla smidig uppfinning. De gör att du enkelt hittar allt i Den gröna turisten packarpackningen under resan (fast det förutsätter naturligtvis att du i packningsfasen packar varje typ av sak för sig) även när du inte har möjlighet att öppna väskan och riva ut hela packningen. Dessutom är de bra för att hålla till exempel smutstvätt, leriga skor och blöta handdukar från att blanda sig med övrig packning mot resans slutfas. Det allra bästa med dem är att du slipper använda plastkassar och annat som producerar skräp. När du kommer hem är det bara att kasta dem i tvättmaskinen tillsammans med övrig tvätt och sedan är de redo igen för nästa resa! Packpåsar kan du hitta för en relativt billig penning i välsorterade sportaffärer. Om du är lite händig kan du rent av sy dem själv.

Ett annat tips är att undvika tomrum. Rulla ihop sockar och lägg dem i skorna, en normalstor damsko rymmer minst fyra par vanliga strumpor om du rullar ihop dem ordentligt. Helt seriöst. Det finns ingen anledning att släpa runt på tomrum och dessutom brukar all packning klara transporter bäst ju mindre den riskerar att tryckas ihop. Tro mig.

Slutligen: Prova nu att lyfta din väska. Ingen ska någonsin under några omständigheter resa med ett bagage som är tyngre än vad man orkar förflytta själv. Såvida det inte rör sig om ett flyttlass, men det är en annan sak.

Dagens hemläxa består i praktiska övningar: Välj ut en väska som du tror är lämplig för din nästa semesterresa och prova att packa den. Gör sedan om proceduren enligt mina tips och se om det blir någon skillnad. Lycka till! Glöm inte bort att hålla utkik efter nästa del i Den gröna turistens semesterskola, snart på en blogg nära dig!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s