Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Gently down the stream…

1 Comment

Sommar och soliga dagar. Då är väl inget trevligare än att dra på sig skorna och sticka ut för lite trevliga utomhusaktiviteter! Fast… Vad gör man om temperaturen klättrar över 30 grader och fötterna ändå trampar omkring, ivriga att få komma iväg att röra på sig lite? Jo…Jag fick chansen att resa till Sicilien ett par dagar och på sommaren kan temperaturen där stiga ordentligt. Att ge sig ut på vandringsleder är inte att tänka på, inte ens för den mest inbitna vandraren. Vad återstår då? Bara att ge upp och lägga sig på stranden? De sicilianska stränderna kan i och för sig vara ett lockande alternativ men… Om man skulle vara sugen på något mer aktivt fast ändå svalkande? Och att springa ifrån isbjörnar på Svalbard känns inte aktuellt? Då är svaret att dra på sig en torrdräkt, ett par skor för vattenaktiviteter och bege sig till en fors för lite vandring. Nej, jag är inte galen. Jag provade forsvandring den gångna helgen och det var faktiskt superkul!

Kanske har du sett bilder av personer som klättrar upp och ner i djupa raviner? Det handlar om äventyrssporten canyoning. För den som inte riktigt är redo för så tuffa tag kan lite vandring i en fors vara ett behagligt alternativ. Vi befann oss i Santa Chiara-forsen där vattnet oftast är knähögt med några enstaka djupare passager. Det innebär att man går längs hela forsen, kanske måste man ta ett par simtag förbi det djupaste partierna.

Det var första gången jag provade vandring i vatten och det var en upplevelse jag verkligen kan rekommendera. Vår vandring gick genom en vildvuxen liten fors med massor av klängväxter som ibland formade grottor att passera genom, färgglada blommor och framförallt ett paradisiskt lugn. Det enda som hördes var sorlande vatten och lite fågelkvitter från träden. Vattnet var alldeles klart och rent så vi fick se massor av fiskar och grodyngel som simmade runt i forsen.

Man ska inte ge sig ut i främmande forsar på egen hand, det bästa är att göra det i sällskap med en guide (eller två, om man råkar ha turen att få följa med två proffs på rekognoseringstur…) som känner till forsen och vet vad man ska hålla utkik efter. På det sättet slipper man obehagliga överraskningar både när det gäller plötsliga nivåskillnader och oväntad närkontakt med växter och djur… Och även om du går med guide får du inte vara rädd för lite skrap- och blåmärken, inte ens den bästa guide kan stoppa dig från att snubbla när du distraheras av intensiva dofter och spännande ljud som drar din uppmärksamhet från det du har under fötterna…

Tyvärr har jag ingen vattentålig kamera så jag kunde inte dokumentera mitt forsdop men jag kan försäkra dig att det var en upplevelse som är väl värt att testa om du får chansen!

Advertisements

One thought on “Gently down the stream…

  1. Pingback: Äventyra inte världens framtid. Äventyra! | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s