Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Den gröna turistens semesterskola: Del 1 Att planera sin semester

Leave a comment

Den gröna turisten planerar sin semesterVarje blogg med självaktning skriver förr eller senare en ”så gör du…”-guide om sitt specialområde. Den gröna turisten vill förstås inte vara sämre. Men vad kan jag skriva en guide om? Vad är mitt specialområde? Men så korkad jag är! Att turista förstås! Därför startar nu Den gröna turistens semesterskola, en kurs i flera delar som ska lära dig allt du behöver veta för att ha den skönaste, grönaste, mest avkopplande semestern någonsin! Häng med från start så kan du vara säker på att inte missa något. Allt du behöver är en penna, ett anteckningsblock i återvunnet material och… lite humor. Är du redo? Då kör vi. Fast vänta… Om vi alla kör varsin bil så blir ju det inget vidare. Vi tar om det där.

Är du redo? Då går vi!

Den första frågan lyder: När börjar semestern? Ja, du där längst bak i röd t-shirt? Vid incheckningsdisken på flygplatsen? Fel svar. Du i grön keps? När man sträcker ut sig på hotellsängen efter en lång resa? Nej. Fel fel fel felfelfelfel. Semestern börjar i det ögonblick då du börjar tänka på den. Erkänn, det spelar ingen roll om det är -114 grader och 29:e februari ute, när idén om nästa semesterresa slår rot i ditt huvud… Då händer något magiskt. Allt blir liksom lite… gladare på något vis.

Nyckeln till en lyckad semester är planering. Framförallt planering om vart man ska åka (eller cykla eller rida elefant eller gå). Och som vi alla vet så är inspiration planeringens moder. Visste ni inte det innan så vet ni det nu. Var kan man hitta inspiration? Överallt! Läs resemagasin, dröm bort dig i bokhandelns sektion för reseguider (Om din lokala bokhandel inte har en sektion för reseguider, så byt genast bokhandel! Finns det inga fler bokhandlar på din ort, så öppna en egen!), surfa på internet! Idag finns det en uppsjö av recensionsportaler, destinationshemsidor och alla möjliga sidor på internet som bara väntar på att dela med sig av sina tips. För att inte tala om sociala medier! Instagrambilder från semestrar runt om i världen, Facebookalbum tillägnade dina vänners resor till när och fjärran, resebloggar fyllda av idéer och inspiration…  (Här får du tips på en bra blogg!)

Läs, läs, läs och dröm dig bort! Börja semestern hemma i fåtöljen. Läs och låt dig inspireras om resor som andra har gjort, som andra skulle vilja göra eller som andra avråder dig från för att du tycker att det låter lockande. Dröm dig bort till exotiska vidsträckta stränder, till storstadens puls, till en oceanseglats, till Ödeshög… Endast fantasin sätter gränserna!

När du hittar din drömsemester, den där bilden som etsar fast sig i hjärnan och inte lämnar dig i fred, då har du hittat rätt. Och då är det dags för fas B: planeringen.

Är din semesterdröm realistisk? Om ja, grattis. Boka och åk, sitt inte hemma framför datorn och häng! (Men kom ihåg att titta tillbaka hit när du kommer hem igen!) Om nej, ge inte upp. Fundera. Kan du hitta ett alternativ som kostar mindre och som ändå känns okej? Kungsleden istället för Himalaya? Frankfurt istället för New York? Sicilien istället för en ö i Söderhavet? Om ja, grattis. Boka och åk! Om nej, ge inte upp. Satsa på Ödeshög i sommar (Nej, jag är inte sponsrad av turistbyrån i Ödeshög. Men för all del, vill turistbyrån i Ödeshög sponsra mig så är jag beredd att diskutera saken.), spara pengar och fortsätt drömma. Gör små uppoffringar tills drömmen blir möjlig. Och sedan, boka och åk!

Så, har ni förstått? Hmm… Testa dina kunskaper med följande frågor:

1. När börjar semestern?

A)     På måndag om 14 dagar

B)      När du börjar tänka på den

C)      Om alldeles för många veckor

2. Var kan man med fördel drömma sig bort till framtida resmål?

A)     På resebyrån

B)      Hemma i fåtöljen

C)      På jobbet via internet när chefen inte vet om det

3. Vilken semesterdröm är orealistisk och bäst att strunta i?

A)     En matresa till Ödeshög

B)      Ingen! Ingenting är omöjligt, vissa saker tar bara lite längre tid!

C)      En cykelsemester jorden runt

Har du svarat B på alla frågor? Om ja, bra! Du är redo för nästa steg. Om nej, gå tillbaka till början och läs om alltihop, du har ju inte fattat något alls!

Missa inte nästa del i Den gröna turistens semesterskola. Då ska vi prata om packning!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s