Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Om folket inte kommer till konsten…

1 Comment

Hör du till dem som tycker om att besöka muséer och konstutställningar under semestern? Om inte, har du funderat på vad anledningen är? En del av oss är helt enkelt inte intresserade av konst, medan andra kanske tycker att konst instängt i muséer är lite anonym och svårtillgänglig.

Den spanska konstnären José Puig resonerade i dessa termer och 2009 invigde han världens första Walking Gallery i Barcelona. Idén är enkel; om folket inte kommer till konsten, får konsten se till att komma till folket. Utställarna ger sig ut på stadens gator med varsitt verk hängande runt halsen för att nå ut till dem som inte besöker lokalerna där konsten förvaras. Publiken får också möjlighet att diskutera med konstnärerna, kommentera och ställa frågor.

Från Barcelona har idén spridits först till andra spanska städer, sedan ända till Buenos Aires och Sao Paulo, men också andra europeiska städer som London och nu senast Milano. Gränsen mellan publik och konstnär håller också på att luckras upp, numera kan vem som helst ansluta sig till Walking Gallery och hänga med ut på en vandring genom sin stads gator med ett eget konstverk runt halsen. Ingen konstnärlig förbedömning görs utan alla är välkomna att delta.

Spana in Walking Gallerys hemsida eller Facebooksida inför storstadssemestern, kanske kan också du få ta del av den vandrande konstutställningen. Eller häng en egen tavla eller ett foto (undvik stenskulpturer…) runt halsen och anmäl dig för att delta. Släpp konsten fri!

Advertisements

One thought on “Om folket inte kommer till konsten…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s