Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Selfies – egennytta till andras nytta?

1 Comment

Selfie marketingTrenden med selfies växer sig allt större. Både i och utanför de sociala medierna matas vi med bilder av kända och okända personer som tagit bilder på sig själva framför, bredvid eller bakom någon/något mer eller mindre intressant. Fåfäng egomassage? Kanske. För det finns ju knappast något större värde i en bild av mig bredvid en kändis eller en vägskylt eller utanför en butik. Eller?

Faktum är att något värde kan det finnas. Undersökningar över våra resvanor visar alltmer enhälligt att de sociala medierna går mot en allt viktigare roll i dagens informationstörstande samhälle. Reseguider och informativa hemsidor i all ära men vi tenderar att lita allt mer på direkt marknadsföring från dem som varit där. Vi läser resebloggar (en trevlig vana som jag tycker att fler ska ta till sig!), Twitter, tittar på bilder på Instagram och Facebook, läser recensioner av andra besökare i olika portaler… Och på det sättet skaffar vi oss den information vi behöver för att fatta beslut inför och under vår resa.

Det här vet förstås resebranschen och vips dyker det upp erbjudanden om gratis övernattningar på hotell om du har många följare på Twitter, tävlingar där den bästa/mest gillade selfien får ett pris och så vidare. Mitt i allt detta har dock något viktigt hänt. Genom sociala medier har reseinformationen demokratiserats. Tidigare hade bara jättarna i turismindustrin möjlighet att göra reklamkampanjer som nådde en större publik, nu är det möjligt även för mindre aktörer. Genom sina kunders bilder och recensioner i olika sociala medier kan de nå många nya potentiella kunder.

Så varför inte göra något bra av selfietrenden? Nästa gång du delar en semesterbild med dina kontakter, varför inte nämna var bilden är tagen? Skriv några ord på Tripadvisor om det där trevliga hotellet du bodde på eller den där mysiga restaurangen där du fick så bra service. Det behöver inte ta många minuter av din tid men med den lilla gesten kan du bidra till att den lilla aktören når ut till nya värdefulla kontakter. Det kan väl vara ett bra sätt att tacka för en lyckad semesterupplevelse?

Advertisements

One thought on “Selfies – egennytta till andras nytta?

  1. Pingback: Responsible Travel Week, dag 2: Generositet | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s