Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Många bäckar små kan mota bort en stor havsvåg

Leave a comment

Vernazza, Cinque TerreIdag, på den ansvarsfulla turismens dag, vill jag passa på att skriva några ord om turismen som positiv kraft. I dessa dagar turistar jag runt om i Ligurien i sällskap av en vän på besök. Häromdagen åkte vi till Cinque Terre och besökte bland annat Vernazza, som ni kan se på bilden.

I oktober 2011 drabbades området av en storm som fick hårda följder. Från landsidan kom ett jordskred som bland annat kapade av den enda vägen som leder ut från Vernazza samtidigt som en havsvåg svepte in över den lilla stranden och förstörde allt i dess väg. Vernazza isolerades för en lång tid och många undrade hur den lilla byn skulle ta sig på fötter igen.

I återhämtningen har turismen varit en viktig kraft. När vägen var lagad och bråtet undanstädat bad man turisterna att inte glömma bort den lilla byn utan komma dit och hjälpa till att få fart på den lokala ekonomin. Varje liten slant spenderad hos de lokala företagarna var livsviktig för att de skulle ta sig ur den svåra situationen.

Nu när knappt tre år har passerat efter tragedin är det härligt att se att Vernazzas gränder kryllar av turister igen och att byns företag verkar vara i gång. Exemplet Vernazza visar vilken positiv kraft turismen kan vara. Om pengarna vi spenderar under vår semester stannar på orten vi besöker lämnar vi positiva spår efter oss långt efter det att havet spolat bort våra fotavtryck från stranden.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s