Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Höga berg, djupa dalar

Leave a comment

Parco del BeiguaItalien är ett land fullt av fantastiska naturskatter att utforska. Många områden har på grund av sitt speciella djurliv eller växtlighet fått naturparks- eller reservatstatus. Den gröna turisten har inlett sin mission med att lära känna så många som möjligt av dem. Startskottet går i mitt närområde. Häng med och ta en titt på en spännande naturpark i Ligurien!

I Ligurien finns det 8 regionala naturparker. En av dessa, Parco Naturale Regionale del Beigua, hittar vi i västra delen av provinsen Genua, vid gränsen mot grannprovinsen Savona. Parken har fått sitt namn från berget Beigua (1287 m.ö.h.), områdets högsta topp, men eftersom den ligger mitt bland Apenninerna finns här förstås gott om andra höga toppar. Parkområdet, som täcker drygt 8700 hektar, anses vara bland de områden med störst biologisk mångfald i hela Ligurien. Faktum är att parken är hemvist för mängder av olika djur och växter och bjuder på en enorm variation av terrängtyper; gräsbevuxna kullar, olika typer av löv- och barrskog, kala bergstoppar och mycket mer därtill.

Parco del Beigua, LigurienMed så mycket vacker natur till hands kan man ju inte göra något annat än att skapa ett nät av vandringsleder, eller hur? I Beiguaparken finns det gott om leder för alla, från den som vill göra korta, enkla utflykter till den vana, inbitna vandraren. Längs parkens 27 kilometer bergskrön passerar även Alta Via dei Monti Liguri. Detta innebär förstås att det i området finns ett utbud av boende på olika bekvämlighetsnivåer och restauranger. Parken har skrivit en rad Ekoregler, som är målsättningar för att främja det lokala miljöarbetet och områdets råvaror. De övernattnings- och matställen som skrivit under på dessa utmärks med en blomsymbol i en lista på parkens hemsida. På det sättet blir det enkelt för besökaren att hitta hållbara alternativ för sin vistelse.

Förutom att det är möjligt att strosa på egen hand bland parkens leder, ordnar parken också olika aktiviteter för den som vill. Det finns allt från kurser i stavgång till utflykter med fågelskådning och uthyrning av snöskor vintertid. Vandring med snöskor är nämligen en väldigt populär aktivitet i Ligurien. Trots att snön genom klimatändringarna har blivit ett stående inslag i den liguriska vintern har den fortfarande något fascinerande över sig med italienska ögon sett. För den som föredrar somrigare aktiviteter kan jag meddela att det runt parken finns två långa cykelrutter. Med tanke på att de ligger i bergsmiljö har de förstås en del höjdskillnader men är man bara lite förberedd och delar upp turen i lagom långa etapper kan man se fram emot en riktigt njutningsfull liten cykelsemester.

Canyon Val Gargassa

Bland parkens alla leder kan jag varmt rekommendera turen i Val Gargassa. Leden följer inledningsvis floden Gargassas lopp, ner i en ravin och så småningom över floden för att sedan ta sig tillbaka till startpunkten genom ett månliknande landskap. Vandringen kräver viss erfarenhet och förmåga att hantera obekväma passager. I de svåraste punkterna är leden dock utrustad med kedjor att hålla fast sig i medan man passerar.Anello del Val Gargassa

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s