Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Sydligt samarbete i naturnära nätverk

2 Comments

Naturreservatet Pantalica

Naturreservatet Pantalica är en av många platser där du kan vandra med Sicilia in cammino.

Från kallaste norr till djupaste syd… För ett tag sedan berättade jag om North Calotte Network här på bloggen. Idag reser vi till den precis motsatta punkten av Europa, till sydöstra Sicilien. Här hittar vi vandringsguiden Nanni Di Falco med hela Sicilien som arbetsfält. Han är dessutom spindeln i nätet för Sicilia in cammino, ett nätverk med inriktning på hållbar turism. Intressant, tänkte jag, så jag bad Nanni att berätta mer.

Sicilien är en region som lämpar sig för turism som få andra platser. För många är Sicilien kanske främst känd som en plats för badsemester vid havet för vackra stränder finns det gott om. Däremot är strandlivet bara en liten del av det som Sicilien har att erbjuda. Här finns något för alla smaker, stadsliv, historia, kultur och mycket annat. Den friluftsintresserade kanske är intresserad av att veta att det milda klimatet lämpar sig för uteaktiviteter så gott som hela året och det finns gott om spännande platser att utforska till fots. Det är just den här sidan av Sicilien som allt fler resenärer håller på att upptäcka.

Och det är där Sicilia in cammino kommer in i bilden. Med sitt nätverk som består av småföretagare av många olika slag utspridda över hela Sicilien, erbjuder man allt det som en resenär kan ha behov av under sin vistelse på Sicilien. Inom nätverket går det att hitta så väl arrangörer av vandringar och cykelresor som små restauranger och olika typer av boende och mycket mer. Det som de alla har gemensamt är satsningen på hållbara former av resande och viljan att låta besökarna lära känna Sicilien bortom turiststråken. Man vill arbeta i och för den egna hembygden på ett långsiktigt och hållbart sätt.

Fördelarna med att samarbeta i ett nätverk är många. För en liten företagare är det inte alltid så lätt att nå ut till potentiella kunder men med gemensamma resurser når man många fler. För besökarna blir det också enklare, genom nätverket kan de få hjälp med att hitta bra hållbara alternativ för alla bitar av resepusslet.

Sugen på Sicilien? Titta in på: http://www.siciliaincammino.it/

Advertisements

2 thoughts on “Sydligt samarbete i naturnära nätverk

  1. Pingback: Den gröna turistens semesterskola: Del 1 Att planera sin semester | Den gröna turisten

  2. Pingback: Responsible Travel Week, dag 2: Generositet | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s