Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

(Frilufts)Livet är en fest!

Leave a comment

Festival della Viandanza, Monteriggioni, Toscana

Förberedelser inför första upplagan av Festival della Viandanza i Monteriggioni, Toscana

Att vandra i naturen är roligt och precis som med allt annat blir det ännu roligare om man kan göra det tillsammans med andra likasinnade. Ett roligt tillfälle för att träffa andra friluftsintresserade och göra roliga intressanta saker tillsammans kan vara någon av de festivaler med friluftsinriktning som börjar dyka upp här och där.

I Sverige slår Utefest upp portarna för vad som förhoppningsvis blir den första upplagan av många 12-14 september. Då kallar Höga Kusten alla friluftsintresserade för tre dagar av kurser, föreläsningar och aktiviteter. Programmet utlovar något för alla smaker och kategorier från heltidsäventyrare till dem som fortfarande funderar över om det där med natur kanske skulle kunna vara intressant. Tältplats ingår.

Utefests hemsida

Skulle ni befinna er i Italien under våren eller försommaren kan ni passa på att besöka någon av vandringsfestivalerna som går av stapeln under denna period. Det börjar redan i slutet av maj, 23-25 maj närmare bestämt. Då är det dags för Il Festival del Camminare i Bolzano i nordöstra i Italien. Tre dagar av guidade vandringar, seminarier, presentationer samt teater och musik, alltsammans med vandring som tema. Det är gratis att delta på festivalen, enda evenemanget som kostar är en konsert på lördagskvällen.

Hemsidan för Il Festival del Camminare (på italienska)

Stafettpinnen lämnas sedan över till Ciclomundi i Portogruaro, Veneto 13-15 juni. Ciclomundi är en cykelfest för vänner av pedaldriven transport i alla dess former, oavsett om det handlar om cykelutflykter, mountain bike, bmx eller tandemcykel.

Hemsidan för Ciclomundi (på italienska)

En vecka senare, 20-22 juni, är det dags för tredje upplagan av Festival della Viandanza i vackra Monteriggioni i hjärtat av Toscana. Också här kan du under tre dagar ta del av olika vandringsrelaterade evenemang, såväl aktiva som kulturella och informativa.

Hemsidan för Festival della Viandanza (på italienska)

För den som är riktigt riktigt vandringsbiten finns det rent av möjlighet att knyta ihop hela säcken genom att delta i en Långsam stafett, en kollektiv vandring som avgår från Bolzano den 25 maj när Il Festival del Camminare avslutas och som planeras anlända till Monteriggioni den 20 juni, lagom till starten av Festival della Viandanza. Det är gratis att delta och man kan också välja att bara hänga med någon sträcka av vandringen. Det enda som kostar är mat och övernattning som dock ordnas under relativt enkla förhållanden för att hålla nere kostnaderna och göra eventet tillgängligt för så många som möjligt.

Länk till La Staffetta della Lentezza, vandringen från Bolzano till Monteriggioni (på italienska)

Så packa ryggsäcken och knyt skorna! Andra likasinnade väntar på att få träffa dig. Känner du förresten till fler festivaler med inriktning på friluftsliv och/eller hållbart resande? Är du rent av med och organiserar en? Tipsa gärna om andra festivaler i kommentarfältet.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s