Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Slowly Down under – Australien i sakta mak

1 Comment

Kängurur, koalor, papegojor. Röd ökenjord, magiska klippor, oceaner. Den Gröna turisten låter sig förföras av Australien och viker ytterligare en dag åt denna kontinent så långt borta från de platser som bloggen vanligen utforskar. Också i Australien går det att resa långsamt och hållbart. Den Gröna turisten berättar hur!

I Australien finns ett privat transportföretag, Great Southern Rail, som med gamla tåg förbinder Australiens olika hörn. Det speciella med dessa tåg är att de aldrig färdas snabbare än 100 km/h så resenären inbjuds verkligen till att låta landskapet som passerar göra sig sällskap under färden. Det går att se nästan hela Australien på de tre linjer som företaget trafikerar. Den kortaste linjen, The Overland, förbinder Melbourne och Adelaide på åtta timmar. Under denna resa passerar man ett territorium rik av modern australisk historia där man reste på hästryggen tills järnvägen kom. The Indian Pacific är linjen som knyter samman de två oceanerna som omger Australien. Resan går mellan Perth, Adelaide och Sydney och passerar hela södra Australien med dess gamla guldletarområden, gruvstäder och rent av någon idag övergiven stad från guldruschtiden. Adelaide är också en av ändstationerna för The Ghan, linjen som förbinder syd och nord och som passerar genom hjärtat av Australien med Darwin som den andra slutstationen. The Ghan åker genom öknen på samma väg där man en gång i tiden reste med kameler. Längs linjen finns möjlighet att stiga av till exempel i Alice Springs för att resa till platser som Ayers Rock, den mytomspunna bergsplatån mitt i Australien.

Via företaget Great Southern Rails hemsida är det möjligt att köpa biljetter till tågen till kraftigt rabatterade priser jämfört med om man köper dem på plats. Ju tidigare man bokar sin biljett desto billigare blir det. Det finns också möjlighet att köpa speciella kort för utländska turister. Dessa kort tillåter ett obegränsat antal resor på samtliga linjer under tre månaders tid till väldigt förmånliga priser. Tågen går två gånger i veckan på samtliga linjer, så det får man förstås ha i åtanke innan man hoppar av någonstans i Australiens outback. För den som tågluffat kors och tvärs genom Europa och är sugen på nya järnvägsäventyr kanske Australien kan bli nästa destination?

https://www.greatsouthernrail.com.au/site/home.jsp

Advertisements

One thought on “Slowly Down under – Australien i sakta mak

  1. Pingback: Den gröna turistens semesterskola: Del 1 Att planera sin semester | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s