Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Albergo diffuso – hotell på ett annorlunda sätt

2 Comments

Har du också någon gång drömt om att semestra i något litet hörn av världen dit massturismen inte hittat? Att upptäcka ett litet hemligt smultronställe där du kan stiga ut genom dörren på morgonen, promenera ner till ortens bageri för att köpa färskt frukostbröd tillsammans med lokalborna? Att vandra i sakta mak längs soliga gränder och hitta de där perfekta fototillfällena med en katt som sover mot en solvarm vägg bredvid en kruka med en färgglad blomma som man ser i resereportage? Låter idylliskt och underbart. Men små orter runt om i världen brukar inte ha så gott om hotell att bo på och förresten ger hotell inte mycket av den där genuina känslan… Om det fanns ett sätt att hitta bra boende med de bekvämligheter man önskar och ändå bo lite som lokalbefolkningen… Nej, det låter ju alldeles för komplicerat för att vara genomförbart. Eller?

Det är det inte alls! Åtminstone inte i Italien. Här finns något som kallas “albergo diffuso” (översätts kanske enklast med “det utspridda hotellet”) som blir ett allt vanligare övernattningsarrangemang på mindre orter. Idén föddes i början av 1980-talet i Friuli-Venezia Giulia i nordöstra Italien, där man snabbt ville få ekonomin på fötter efter att en jordbävning förstört byn Carnia. Istället för att satsa på byggandet av stora turisthotell, restaurerade man de befintliga husen och samordnade uthyrning av rum till turister där plats fanns.

Bruket har under åren spridit sig runt om i Italien och alltfler albergo diffuso dyker upp, framför allt på just mindre orter där det inte finns och inte är möjligt att bygga stora hotell. Idén är att det finns en ansvarig för verksamheten som samordnar bokningarna, tar hand om gästerna vid ankomst och avresa samt garanterar att alla gäster har tillgång till all service, precis som på vilket hotell som helst. Skillnaden är att rummen är utspridda i flera mindre hus bland vanliga bostadskvarter. På detta sätt ger man även mindre orter möjligheten att öppna upp sig för turister som på detta sätt får lära känna det lokala livet utan att ge avkall på hotellets bekvämligheter.

Tyvärr finns det ingen gemensam hemsida som presenterar alla albergo diffuso i Italien men en sökning på internet med sökorden “albergo diffuso” eller “ospitalità diffusa” kommer att ge dig en lång lista med alternativ runt om i Italien. Varför inte testa någon oupptäckt pärla i sommar?

Advertisements

2 thoughts on “Albergo diffuso – hotell på ett annorlunda sätt

  1. Låter som en toppenidé, men min trötta hjärna kan just nu inte låta bli att översätta “ospitalità diffusa” till “det diffusa hospitalet”, vilket inte alls känns lika lockande… ;-D

    Like

  2. Pingback: Små men naggande goda turistdestinationer | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s