Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

5 tips som gör semestern till ett härligt minne för alla inblandade

2 Comments

Med påskhelgen undanstökad börjar det vara dags att se fram emot sommarsemestern. Det är roligt att resa och det ger oss oförglömliga upplevelser men det bästa vore om våra semestrar kunde lämna ett positivt avtryck också på platsen vi besöker. På det sättet blir semestern en bra och positiv upplevelse för alla som berörs av den. Idag vill jag ge några enkla tips på hur turism kan förvandlas till en positiv kraft på semesterdestinationen. Fyll gärna på listan med dina egna tips i kommentarfältet!

1. Anlita lokala småföretagare

När du planerar dina semesteraktiviteter, undersök vad som erbjuds på platsen du besöker. anlita en lokal guide, cykeluthyrare eller vad det nu är du har lust att göra. Inte nog med att du får sakkunnig förstahandsinformation från personer med mycket kunskap om platsen du besöker, ditt besök bidrar också till att skapa arbete för de lokala småföretagarna. På det sättet blir turismen inte något som exploaterar utan ett positivt bidrag till den lokala ekonomin.

2. Smaka på ortens mat

En av de i mitt tycke mest spännande sidorna av att resa är att lära känna nya kulturer och vilket sätt kan väl vara bättre än genom att testa den lokala maten? Du får en inblick i en viktig del av platsens kultur, du upptäcker nya spännande smaker och dessutom har maten inte behövt resa långt för att hamna på din tallrik.

3. Bo familjärt

Visst, ett litet familjeägt hotell kan inte erbjuda en stor swimmingpool eller en bar med diskjockey och för en partysemester håller jag med om att det här tipset inte är någon höjdare. Annars är det ingen sak att i dagens teknologisamhälle söka rätt på intressanta boendealternativ på så gott som vilken plats som helst. Ofta kommer du betydligt billigare undan än med storföretagens kataloghotell, du får personligare service och ber du snällt och respektfullt kan du nog få hjälp med det mesta för att din semestervistelse ska bli så lyckad som möjligt. För ett multinationellt hotellföretag gör ett par gästnätter hit eller dit ingen större skillnad, för en småföretagare som ska tjäna ihop större delen av årslönen under turismsäsongen kan just ditt besök vara viktigt.

4. Shoppa med omsorg

Och så var det ju det där med souvenirerna… Visst, lokalt hantverk kostar mer men ärligt talat, hur kul är det med en plastgrej made in China som ett minne från semestern? Istället för att köpa billigt turistkrimskrams kan man satsa på att köpa något handgjort av lokala material. Korta transporter, ett bidrag till att hålla den lokala kulturen vid liv och ett garanterat genuint minne att stoppa ner i bagaget… Det kanske kan vara värt den där extraslanten ändå? Har du tur får du köpa den direkt av tillverkaren som kanske kan berätta något intressant om föremålet.

5. Spara på vattnet

Tänk på att många varmare områden i världen inte har så gott om vatten. Man behöver inte resa längre än till södra Europa för att stöta på det här problemet. Stora turistanläggningar brukar ha sett till att ordna med vattenförsörjningen för sina gäster men även deras vatten har sitt ursprung någonstans. Visa hänsyn till lokalbefolkningen som får ransonera, duscha snabbt och undvik att göra det flera gånger om dagen. Ta ett svalkande dopp i havet istället, om möjlighet finns!

Advertisements

2 thoughts on “5 tips som gör semestern till ett härligt minne för alla inblandade

  1. Under “shoppa med omsorg” faller också att inte handla snäckor och liknande som man visserligen får handla men vilka passar bättre kvar på stränderna där de blir till hem åt smådjur och till slut till ny sand. Likaså vill jag tipsa om att kolla in hur djuren har det på ditt resmål och kanske kika in på WSPA eller annan organisation och se om du kan sätta in en slant till någon hjälpkampanj i just det landet. Reser du med barn så kolla på förhand upp vad folk skriver i recensioner om det zoo eller den vattenpark som finns på orten så kanske du kan undvika en tur till något som bara gör alla deppade och stöder dålig djurhållning.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s