Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Trendigt trampande i sommar

Leave a comment

Det går trender i allt, så även i resande. Här i Italien tycks cykelturism vara på uppgång, alltfler italienare väljer att upptäcka världen från cykelsadeln under sommarsemestern. Argumenten för cykelturism är många: någon tycker att det är ett bra sätt för familjen att göra något tillsammans, någon vill ha en aktiv semester, ytterligare någon annan vill kunna se mycket under resan utan att spendera pengar på dyra transporter.

Italienarna åker helst till andra länder för att cykelsemestra men faktum är att även i Italien dyker det upp alltfler möjligheter för den som vill semestra på ett mer aktivt och miljövänligt sätt. Än så länge är det inte så enkelt att bara hoppa upp i cykelsadeln och ge sig ut på upptäcktsfärder efter eget huvud men här och där börjar man kunna hitta olika arrangörer av cykelresor som kan hjälpa till att ordna cykelsemestern, med eller utan guide och bagagetransport. Fler och fler städer och provinser börjar trycka upp kartor med förslag på cykelrutter. Också hotell och andra övernattningsplatser börjar bli medvetna om att cyklande turister är en växande grupp och försöker genom olika åtgärder erbjuda service för dem (som till exempel Manena Hostel i Genua, som jag skrev om i en tidigare artikel.)

Enligt statistik från FIAB, den italienska organisationen för cykelns vänner, ordnas det varje år över 4200 kortare och längre cykelutflykter och -resor enbart av organisationens medlemsföreningar. Till detta ska tilläggas alla övriga initiativ, både i föreningsform och av professionella cykelresearrangörer. Cykeln är på frammarsch, varför inte testa att upptäcka Italien på ett nytt sätt på semestern?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s