Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Närturism: en upptäcktsfärd runt hörnet

Leave a comment

Händer det att du ibland blir less på vardagen och känner för lite miljöombyte? Att du längtar efter att få resa bort en stund och uppleva något nytt och spännande? Det händer mig lite då och då men det är inte alltid man har tid och pengar till att resa iväg när andan faller på. Lösningen kan dock vara närmare än man tror, faktiskt kan den lura alldeles bakom hörnet. Att (åter)upptäcka sin egen stad eller ort kan faktiskt vara riktigt spännande, oavsett var man bor. Prova att gå en promenad någonstans där du aldrig promenerar i vanliga fall och förvånas av allt det nya du får se. Ta på dig turistglasögonen och vandra omkring i din hemstad, titta noga och även välbekanta platser och byggnader kommer att överraska dig.

Det kan också vara värt att titta in på din lokala turistbyrå och höra efter om det ordnas guidade turer eller besök någonstans i dina hemtrakter. Passa på när föreningar ordnar “lära känna”-aktiviteter för att visa upp sin verksamhet.

Det är förresten något jag varmt vill rekommendera till dig som turistar i Italien, här är det väldigt vanligt med stadsvandringar. Fråga på turistinformationen om det ordnas några guidade turer till fots och följ med på dem istället för turistbussarna. Fördelarna är många, du hinner se mycket mer av staden du besöker under en rundvandring jämfört med bussturerna. Dessutom är guiderna oftast väldigt pålästa och kan berätta massor av spännande saker om platserna ni passerar. Ofta går vandringarna genom områden som bussarna inte tar sig till. Sist men inte minst är det ju väldigt bra för miljön också.

Jag fick tips om en stadsvandring som en förening ordnade i Genua idag och bestämde mig för att gå med, alltid är det något hörn av staden jag ännu inte har upptäckt. Temat för vandringen var saltets väg från hamnen genom staden och ut på landsbygden på den tiden då Genua var en marin republik.

IMG_4688cut

Vi var en väldigt stor grupp som tillsammans den väldigt kunniga ciceronen Flavia banade väg genom Genuas trånga gränder.

Utsikt mot Genuas centrum

Flavia stannade då och då och berättade intressanta fakta om ämnet. Efter ungefär en timme hade vi redan kommit rejält högt upp och kunde beundra utsikten över staden vid våra fötter. Glatt pekade vi ner mot hamnen och noterade att det var där vi hade startat vår vandring.

IMG_4705

Uppe i stadsdelen Righi kunde vi sedan vända blicken från havet mot bergen och njuta av en helt annan utsikt. De liguriska Apenninerna bredde ut sig framför oss. Flavia pekade ut saltvägens fortsättning. Trötta men nöjda och glada begav vi oss hemåt efter en intressant, annorlunda och avkopplande dag i trevligt sällskap.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s