Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

Halvvägs till himlen

2 Comments

155716_10200352185740049_226454978_n

För några dagar sedan nämnde jag Alta Via dei Monti Liguri i förbigående och jag tänkte att det kunde vara på sin plats med en liten fördjupning i ämnet.

Ligurien som region är kanske mest känd som den italienska Rivieran med badorter, båthamnar och glittrande blått Medelhav. Man behöver dock inte avlägsna sig särskilt långt från kusten för att hamna uppe i bergen. I själva verket är den liguriska Rivieran inget annat än en liten remsa strand (förvisso en väldigt vacker remsa) inklämd mellan havet och Apenninerna. Ligurien har ingen planmark att prata om, så fort man lämnar stranden bakom sig börjar klättringen uppåt.

Högst däruppe på bergskammen slingrar sig en vandringsled som binder samman hela Ligurien från Ventimiglia vid franska gränsen i väst till Ceparana vid gränsen till Toscana i sydöst. Denna vandringsled heter l’Alta Via dei Monti Liguri och har en total längd på 440 km. Låter det jobbigt? Låt dig inte skrämmas av längden, leden är uppdelad i 43 etapper med anslutande leder mot orter vid kustbandet. Man kan alltså dela upp vandringen i lagom stora munsbitar och avverka precis en så lång del av sträckan som man känner att man klarar av om man inte skulle känna sig redo för att ta sig an hela Ligurien i ett svep.

558659_10200352186180060_2118840474_n

För den som väljer att bege sig ut på en längre tur längs Alta Via kan det vara bra att veta att utefter sträckan finns det en del rastplatser. Några av dem består av vindskydd eller obemannade små stugor där man kan gå in för att ta skydd från väder och vind, andra är praktiskt taget enklare hotell med rum och restauranger. Man ska ha i åtanke att servicen är väldigt varierad och man kan inte räkna med att hitta sovplatser efter hela leden. Vill man sova i ordentliga anläggningar får man välja sin vandringssträcka utifrån de krav på bekvämlighet man har, vill man gå en sträcka där service saknas får man vara förberedd på att sova i tält.

Eftersom Apenninerna är lägre än Alperna råder goda vandringsförhållanden längs hela leden och man behöver inte ha erfarenhet av alpinism för att gå den. Däremot är det bra att komma ihåg att medelmarschhöjden är på runt 1000 m.ö.h. vilket innebär att under vintern är det troligt att det snöar. Leden är dock öppen och vandringsbar hela året så länge man har förstånd att anpassa sig till rådande väderförhållanden.

Leden är även möjlig att avverka med mountain bike, är man en erfaren cyklist kan man klara av hela. Är man inte riktigt van att cykla i tuff terräng med sträckor där cykeln måste bäras ibland, är det klokt att välja ut en sträcka som passar ens cykelvana och förutsättningar. Kom också ihåg att även om cyklister är välkomna på leden är den först och främst en vandringsled så fotvandrare ska alltid lämnas företräde vid trånga passager och tuffare terräng.

Längtar du efter nya äventyr? Alta Via väntar på att bli upptäckt av just dig!

Advertisements

2 thoughts on “Halvvägs till himlen

  1. Reblogged this on Högsta möjliga lägsta fart and commented:
    Den här leden ska jag lägga på min önskelista för framtiden.

    Like

  2. Pingback: Höga berg, djupa dalar | Den gröna turisten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s