Den gröna turisten

Idéer och inspiration för ett hållbart resande

På vandring i de liguriska bergen

Leave a comment

IMG_4669Äntligen börjar våren visa sig på allvar och man kan börja ägna sig åt lite friluftsliv i Ligurien! Det fina med det liguriska klimatet är att man egentligen kan hitta leder att vandra på under hela året men tycker man inte om att vandra med snöskor gör man klokt i att hålla sig nära havet under vintern. Det är vackert vid kusten men efter en hel vinter börjar man längta efter en tur upp i bergen. Nu börjar vädret äntligen tillåta det!

Vandringen  gick längs en led märkt både med rött kors och boll som startar i byn Pino utanför Genua. Leden startar vid byns kyrkogård, leder ut ur byn och in i skogen. Med Pino på tryggt avstånd klättrar leden sedan uppför berget för att ta sig fram till Creto. Ute ur skogen, efter en första stigningssträcka, delar sig de två lederna, korset och bollen, åt varsitt håll. En går mot Davossooch en mot Creto, som var den här vandringens mål. Vid vägskälet är ingen av  lederna särskilt bred eller märkt så det är lätt att missa den mer bekväma leden som går på lite lägre höjd. Tro mig, den är väldigt lätt att missa. Ehm… Och missar man den får man istället klättra ända upp till bergskammen där Alta Via dei Monti Liguri passerar. Alta Via är en vandringsled som binder samman hela Ligurien från franska gränsen till La Spezia på gränsen mot Toscana. Man får snällt gå en bit på Alta Via innan den går samman med leden från Pino igen. I gengäld är utsikten hisnande vacker, det kan nästan vara värt att ta fel.

I närheten av Creto går det att hitta små gläntor som lämpar sig väldigt väl för picnicluncher. Sedan kan man fortsätta att följa en annan led märkt med röd fyrkant som går ner til Molassana med bussförbindelser in till Genuas centrum. Leden klättrar mjukt nedför berget utan branta lutningar, det är en riktigt härlig vandring. Leden passerar ett litet vattenfall som ni kan se i bilden och den här årstiden får man också se massor av vårblommor som jag klättrade runt och försökte fotografera utan större framgång, tyvärr.

Bergsvandringssäsongen för min del är alltså inledd, mer ska det bli. Våren upplevs bäst i naturen!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s